Gamification. Eller motification?

Publicerad 13 september 2017

Den 28:e september finns Ninetech på scen när eventet GamifyUs går av stapeln på Stockholmsmässan. Men det är hög tid att fundera på begreppet Gamification, som enligt Ninetechs strateg Anders Tufvesson, kan bli lite för smalt och sätta för mycket fokus på spelelementen. Motivationsaspekten är det centrala och övergripande, menar Anders.

Gamification – mer motivationsforskning än spelteori

I över 70 har forskningen om motivation visat att det är en stor spricka mellan hur vi motiverar anställda och kunder och hur vi idag bedriver verksamheter. Hur kan det komma sig och vad är det som motiverar oss att göra något? Ninetech har under de senaste 7 åren jobbat med motivation kopplat till gamification.

Att fokusera på vad som motiverar och stimulerar din målgrupp och utgå ifrån vad forskningen säger har varit en central framgångsfaktor, säger Anders Tufvesson, strateg på Ninetech.

Att inte beakta motivationsforskningen utan ständigt bara titta på en faktor av motivation, pengar, gör att företag ofta tappar motivation hos sin målgrupp. Oavsett om den är intern eller extern. Majoriteten av alla lojalitetsprogram baseras enbart på en bonus i form av en rabatt eller en bonus som du kan handla för. Det samma gäller motivation av medarbetare. Det finns diverse olika ”motivationsprogram” som alla baseras på att en budget skall nås eller andra ekonomiska nyckeltal för att i slutet av året få en stor eller lite peng.

Det senast året upplever jag att det har pratats lite för mycket om Gamification som en slags enskild företeelse. Som att det finns en ”plug and play”-lösning som man kan köpa och omgående färvänta sig resultat. Det är självklart mycket kul att vi får så mycket förfrågningar kring detta. Men gamification – med rätt matchning mot målgruppens sanna motivationsfaktorer – är inte en färdig tekniklösning du kan köpa från hyllan. Det är först och främst ett förhållningssätt följt av en skräddarsydd tillämpning, säger Anders Tufvesson.